Skolyoz, omurganın göğüs ve bel bölgelerinde görülebilmekte olup buraların yana doğru eğriliğidir. Sağlıklı omurgaya bakıldığında omurlar, arkadan bakıldığında yukarıdan aşağıya yani boyun, sırt ve bel bölgelerinde düz bir hat şeklinde uzanır. Skolyozdaki farklılık ise omurlar sağa ya da sola doğru yer değiştirmekte ve bununla beraber kendi eksenleri etrafında dönmekte.
Omurgaya arkadan baktığımızda eğrilik ve düz durulduğunda bile fark edilmekle birlikte kimi zaman bu şekilde belirgin değildir. Bu durumda öne eğilme durumunda, kontrol ve röntgen filmlerinde anlaşılabilir.
Skolyoz gelişme çağında bulunan çocukların gelecekte sağlık durumlarıyla karşı karşıya kalabilmesine neden olan bir durum olabilir. Skolyoz erken teşhis edilmesi durumunda yüzde 100 oranında başarı sağlanabilmekte. Fakat teşhisin geç gerçekleşmesiyle birlikte omurgadaki eğriliklerin ilerlemesi durumunda çocukların normal gelişimi kısıtlanmakta. Erişkinlik döneminde ise bel ve sırt ağrıları, kalp ve akciğer fonksiyonalarında bozulma gibi durumlarla karşı karşıya kalabilmekte.
Skolyoz hastalığı sebebiyle her 1000 kişiden 2-3’ ünün aktif tedavi görmesi gerekmekle birlikte her 1000 kişiden 1’inin ise ameliyat olması gerekmekte. Skolyoz, dikkatli göz tarından anlaşılabilmekte. Belirtiler ise şunları kapsamakta:
Bu şikayetlerle bulunan hastalara skolyoz teşhisi konmakta. Unutulmamalı ki erken teşhis tedaviye çok büyük katkı sağlamakta.
Skolyoz tanısında ayakta çekilen ve tüm omurgayı içine alan röntgen bulguları ve hekimin klinik muayenesi sonucunda ulaştığı sonuçlar teşhisi sağlamaktadır.
Eğriliğin miktarına ve kemik büyümesin hangi aşamada olduğu tedavide belirleyici olmaktadır. Tedavi alternatiflerini: egzersizler, sırt kuşağı kullanma, ameliyat ya da bu tedavilerin kombinasyonu şeklinde sıralanabilir. Tedavide erken teşhis büyük önem taşımakta. Fizik Tedavi tedavide büyük katkılar sağlamakta
Skolyoz İçin Hangi Bölüme Gitmeliyiz?
Skolyoz tanı ve tedavisi için hastanelerin ortopedi veya fizik tedavi bölümüne başvurmanız gerekmekte.